Villa Ilo luo välimallin palveluratkaisun

Villa Ilo syntyi tarpeesta tehdä jotain uudella, mutta todella vanhalla tavalla. Huomasimme, että suomalaisesta palvelukentästä puuttui joustava, välimallin ratkaisu hoivaan: kaikki eivät tarvitse tehostettua palveluasumista, mutta yksin kotonakaan ei välttämättä pärjää ja eläminen omassa kodissa voi joskus olla yksinäistä.

Tiedämme, että osa ihmisten voinnin heikkenemisestä johtuu sosiaalisen kanssakäymisen puutteesta, yksinäisyydestä ja turvattomuudesta. Osa voinnin heikkenemisestä voi johtua masennuksesta, tarpeettomuuden tunteesta tai tunteesta ettei elämällä ole enää mintään tarjottavaa. Meille kaikille on tärkeää olla osa jotakin mielekästä yhteisöä. Yhteisöä, jossa halutessaan löytyy juttukavereita ja jossa välitetään sekä katsotaan toistemme perään. Ennen vanhaan naapuri saattoi ikkunasta tarkistaa, tuleeko naapurin piipusta savua eli ollaanko siellä jalkeilla. Meillä Villa Ilossa se nykyään tarkoittaa huolenpitopalvelua, jossa me katsomme ja kuulostelemme perään. Tämä luo läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Näistä ajatuksista alkoi Villa Ilon tarina.

Yhteistyötä Heinolan kaupungin kanssa

Heinolan kaupunki oli valmis haasteeseen ja yhdessä mietimme millaisia tarpeita nykypäivän asiakkalla on, sekä päätimme kehittää ja pilotoida välimallin ratkaisun. Sen nimeksi tuli laajennettu tuettu asuminen, joka käytännössä tarkoitti sitä, että kotipalvelua sai juuri sen verran kuin tarvitsi, silloin kun tarvitsi. Myös yöaikaan.

Ensimmäisen pilottivuoden aikana loimme palvelukuvauksen ja sen, kenelle palvelu parhaiten sopii. Heinolan kaupunki määritti kokemustemme perusteella kilpailutuksen kriteerit ja niin palvelumallistamme saatiin  tarjottava tuote myös muille toimijoille ja useammat asiakkaat pääsivät tämän joustavan palvelun piiriin. Villa Ilon malli nostettiin myös Työ- ja Elinkeinoministeriössä Kotipalvelut Kuntoon -hankkeen yhdeksi Otetaan mallia -esimerkkitapaukseksi.

Aluehallintovirasto ottaa kantaa

Kotipalveluihin rinnastettava Laajennettu tuettu asuminen ei kuitenkaan ollut Aluehallintoviranomaiselle valtakunnallisesti tuttu tuote ja tästä syntyi yllättäviä haasteita. Heinolan kaupunki oli kuitenkin todennut palvelumallin tarpeelliseksi ja oli sitoutunut jatkamaan tämän välimallin palvelun käyttöä. Tärkeät elementit olivat asiakaskohtainen räätälöitävyys palvelun sisällön osalta sekä asiakkaan saama turvaverkko, myös yöaikaan. Niinpä palvelumme nimi nykyään on palveluasuminen yöpartiolla. Samoin kuin aiemminkin, se antaa asiakkaillemme vapautta liikkua ja elää omannäköistä elämää samalla, kun Villa Ilo omalla toiminnallaan luo tarvittavan turvaverkon asiakkaan ympärille.

Tule tutustumaan niin kerromme palveluistamme tarkemmin!