Viimein lisää valvontakäyntejä

Viimein lisää valvontakäyntejä

Valitettavia kaksoisstandardeja ja viimein lisääntynyttä valvontaa.

Viime elokuussa otsikoihin nousi ylen uutinen, jossa toimittaja oli tutkinut kaupunkien tekemiä tarkastuskäyntejä omiin yksiköihinsä. (Ylen selvitys: Kaupungit tarkastavat yksityisiä vanhusten hoivataloja, mutta laiminlyövät omansa/ https://yle.fi/uutiset/3-11473943 ) Ylen MOT-toimituksen havainto oli, että vain kolmessa kahdestakymmenestä suurimmasta kunnasta oli tarkastuksia tehty asianmukaisesti. Yli puolet kunnista ei vuoden 2015 jälkeen olleet tehneet ainoatakaan virallista tarkastuskäyntiä omiin hoivayksiköihinsä. Johtopäätös oli, että säännöt eivät tunnu olevan samat julkisella ja yksityisellä.

Valitettavasti uutisesta hoiva-alan kaksoistandardeista ei tullut kovin viraalia. Samaan aikaan viime keväänä isojen toimijoiden laadun puutteiden johdosta on tarkastuskäyntejä yksityisiin toimijoihin lisätty runsaasti. Tämä on todella hyvä juttu.

Läpinäkyvyyden voimaa

Osa hoivakodeissa olevien läheisistä ja omaisista on kenties pohtinut millaisiin asioihin valvontakäynnillä kiinnitetään huomiota ja puututaan tarvittaessa. Me HoviKodissa uskomme läpinäkyvyyden voimaan, joten tämän linkin takana sellaisenaan ja lyhentämättömänä heinäkuussa tehdyn yllätystarkastuksen raportti Villa Ilosta.

  • Tavanomaisten tarkastettavien asioiden, kuten henkilöstömitoitus ja siisteys, lisäksi sieltä löytyy muutamia erittäin mielenkiintoisia kohteita, kuten:
  • Ulkoilu: ”Osaa asukkaista yritetään motivoida ulkoiluun, vaikka he kaikki eivät halua ulos lähteä.”
  • Asiointiapu: ”Joukahaisesta käydään normaalitilanteessa asiointien yhteydessä yhdessä asukkaiden kanssa kaupungilla esim. kahvilla tai tekemässä asukkaiden kauppaostoksia. ”
  • Aktiviteetit: ”Käynnin yhteydessä näimme jumppavälineitä, sanomalehtiä, kirjoja, piirustusvälineitä, erilaisia pelejä, jotka olivat asukkaiden vapaassa käytössä. Villa Ilolla on lisäksi pieni kirjasto, josta asukkaat saavat halutessaan lukemista. ”
  • Osallistaminen: ”Lisäksi asukkaat saavat halutessaan osallistua normaalitilanteessa arjen askareisiin esim. kattamalla pöytiä, avustamalla ruuan hakemisessa yksikköön jne.”

Lopussa kiteytetään: ”Asumisyksikössä on kunnioitettava jokaisen asukkaan itsemääräämisoikeutta.” Yllä olevien tarkastuksen nostojen mukaan olemme onnistuneet mielestämme hyvin ja aiommekin jatkaa samaan tapaan myös tulevaisuudessa. Jahka tämä korona helpottaa, niin sitten päästään taas laajentamaan reviiriämme.

Jussi Peltonen, hallituksen puheenjohtaja

Mukavaa alkavaa kevättä kaikille,
Jussi